RZECZY KTÓRE POTRZEBUJESZ !!
Farbki akrylowe (najlepiej barwniki naturalne) w różnych kolorach, gąbka, ręcznik papierowy, mała miska wody, podstawki na jajka, kieliszki lub najprościej - pusty karton po jajkach.
Farbki akrylowe (najlepiej
barwniki naturalne) w różnych kolorach, gąbka, ręcznik papierowy, mała miska wody, podstawki na jajka, kieliszki lub najprościej - pusty karton po jajkach.
1
Namocz gąbkę w wodzie a następnie ją dokładnie wyciśnij. Gąbkę należy pociąć na tyle kawałków, ile mamy do dyspozycji kolorów. Najlepiej, aby poszczególne kawałki gąbki były różnej wielkości.
2
Użyj kartki papieru jako palety. Jeśli używasz farbek akrylowych nałóż na kartkę troszkę każdej farbki, tak aby było ci łatwiej maczać w niej gąbkę.
3
Połóż obok siebie pusty karton po jajkach, po to abyś mógł odkładać w nim
jajka do wyschnięcia.
4
Trzymaj jajko delikatnie w palcach, drugą ręką namocz gąbkę w wybranym przez ciebie kolorze farbki. Dla lepszego efektu powinno zaczynać się od najciemniejszego koloru, przechodząc stopniowo do najjaśniejszego.
5
Przyciśnij gąbkę do papierowego rącznika w celu usunięcia nadmiaru farbki.
6
Delikatnie dociskaj gąbkę do skorupki jajka. Jak nałożysz już zaplanowany
wzór, odłóż jajko do wyschnięcia.
7
Powtórz punkt 4-6 do każdego jajka, używając różnych kolorów.
8
Bardzo ładnie wyglądają pisanki w odciśnięte gąbką wzory na białym tle. W tym celu należy jajko najpierw zafarbować na biały kolor, używając barwników lub farbek, poczekać aż wyschnie a następnie nałożyć gąbką wzór.
9
Jak już pisanki wyschną, można nałożyć kolejny wzór, używając do tego celu innego koloru.
Wskazówki
- Zamiast malować pisanki farbkami lub barwnikami naturalnymi, możesz wypróbować tradycyjnej metody farbowania jajek (gotując je w wodzie z produktami spożywczymi np. cebulą) a następnie nałożyć na wierzch biały wzór za pomocą gąbki. Jest to dobry sposób na uzyskanie ładnych kolorów bez używania różnokolorowych farbek.
- Bądź kreatywny. Zamiast pociąć gąbkę na zwykłe nieregularne kawałki możesz wyciąć z niej serca, literki itp.
- Gotując jajka dosyp do wody soli. Dzięki temu nie wypłynie białko w przypadku pęknięcia jajka. Aby jajka nie pękały, gotuj je na małym ogniu - nie będą się bardzo o siebie obijać po zagotowaniu się wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz