2015/03/28

Mazurek wielkanocny - pychota !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

                                                                                                                                                                     

Mazurek wielkanocny





  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Potrzebne składniki:
    • ciasto:
    • mąka krupczatka (500 g)
    • masło (250 g)
    • cukier puder (2 łyżki)
    • jajko (1 sztuka)
    • żółtko (3 sztuki)
    • orzechy, migdały (do dekoracji)
    • pomada śmietanowa:
    • Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
    • śmietana 30% (1 szklanka)
    • cukier (2 szklanki)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

      Sposób przygotowania

      1. Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj jajko i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki. Trochę ciasta odłóż na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurków
      2. Resztę ciasta rozwałkuj na dwa placki grubości 5 mm, rozłóż na dwóch blaszkach.
      3. Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach mazurków.
      4. Piekarnik rozgrzej do 220 st.C. Piecz 10-20 minut.
      5. Przygotuj pomadę śmietanową: do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu 11 minut, mieszając od momentu wrzenia.
      6. Po zdjęciu z ognia ucieraj przez chwilę drewnianą łyżką. Pomadę wylej na mazurki i dekoracyjne rozsmaruj, udekoruj płatkami migdałów i orzechami.
             

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz