Potrzebne składniki:
- ciasto:
- mąka krupczatka (500 g)
- masło (250 g)
- cukier puder (2 łyżki)
- jajko (1 sztuka)
- żółtko (3 sztuki)
- orzechy, migdały (do dekoracji)
- pomada śmietanowa:
- Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
- śmietana 30% (1 szklanka)
- cukier (2 szklanki)
Sposób przygotowania
- Mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj jajko i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki. Trochę ciasta odłóż na wałeczki do podwyższenia brzegów mazurków
- Resztę ciasta rozwałkuj na dwa placki grubości 5 mm, rozłóż na dwóch blaszkach.
- Uformuj wałeczki i ułóż je na brzegach mazurków.
- Piekarnik rozgrzej do 220 st.C. Piecz 10-20 minut.
- Przygotuj pomadę śmietanową: do dużego rondla wlej śmietanę, wsyp cukier i Cukier wanilinowy WINIARY. Gotuj na małym ogniu 11 minut, mieszając od momentu wrzenia.
- Po zdjęciu z ognia ucieraj przez chwilę drewnianą łyżką. Pomadę wylej na mazurki i dekoracyjne rozsmaruj, udekoruj płatkami migdałów i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz