Wiosną nasz organizm domaga się witamin. Dlatego w czasie Wielkanocy warto pamiętać o nafaszerowaniu naszego wielkanocnego menu warzywami.
Prawdziwą bombą witaminową okaże się sałatka z rzodkiewką i jajkiem, w której znajdziemy też zielonąroszponkę i rukolę. Mniam!
Sałatka z rzodkiewką i jajkiem
Lista składników potrzebnych do przygotowania sałatki z rzodkiewką i jajkiem:
- 3 jajka
- pęczek rzodkiewek
- mieszanka sałat z roszponką i rukolą
- po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
- garść czarnych oliwek
- gałązka oregano
- cytryna
- oliwa
- łyżeczka musztardy diżońskiej
- sól
- pieprz
Przygotowanie sałatki z rzodkiewką i jajkiem:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Mieszankę sałat umyć, osuszyć. Rzodkiewki oczyścić, dekoracyjnie ponacinać.
Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Oliwki osączyć. Połączyć wszystkie składniki sałatki.
Oregano opłukać, posiekać. W soku z 1/2 cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać oregano, musztardę oraz pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz