2015/06/01

DOMOWE LODY !!!!

Lody na patyku
PYSZNE PRZEPISY

Domowe lody na patyku

Słowa kluczowe: 
Lato wszystkim kojarzy się z pięknym słońcem i jedzeniem lodów. Jednak w tych kupionych w sklepie znajduje się bardzo dużo sztucznych barwników i szkodliwych substancji. Poznaj zatem nasze najlepsze przepisy na domowe lody i spróbuj przygotować je w domu!
Lody na patyku wszystkim kojarzą się z upałami i smakiem z dzieciństwa. Kiedy lody kupione w sklepie czy w lodziarni mają wiele barwników i szkodliwych substancji, te domowe są szczególnie zdrowe i smaczne. Takie lody z łatwością przyrządzisz samodzielnie w domu! Poznaj nasze sprawdzone przepisy na lody domowej roboty.
Arbuzowy zawrót głowy
Zmiksuj na gładką masę kawałki arbuza bez pestek. Dodaj sok z całej cytryny lub limonki. Wymieszaj i wlej do foremek. Wsadź w foremkę patyczek i uzbrój się w cierpliwość. Za kilka godzin lody będą gotowe. Jeśli chcesz, możesz do musu dodać listki mięty. Ozdobisz w ten sposób lody, a przy okazji uzyskasz delikatny, miętowy posmak.
Mrożone banany
Przetnij banany na pół. Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Kiedy będą twarde jak skała, obierz je ze skórki i maczaj w rozpuszczonej chwilę wcześniej czekoladzie. Najlepiej przygotuj dwa smaki i koloryczekolady – białą i ciemną. W ten sposób uzyskasz fantazyjne wzory. Czekolada powinna błyskawicznie zastygnąć, więc jeśli chcesz ozdobić lody kolorowymi wiórkami lub małymi landrynkami, śpiesz się! Rób to od razu po nałożeniu czekolady.
Jogurtowo-kokosowe
Zmiksuj jogurt naturalny z dowolnie wybranymi owocami. W sezonie letnim szczególnie polecamy truskawki, jagody, maliny i borówki. Foremkę, w której zamierzasz mrozić lody, dokładnie opłucz wodą i wsyp do niej wiórki kokosowe. Powinny one obkleić całą foremkę. Wlej przygotowany wcześniej jogurt i trzymaj w zamrażalniku przez kilka godzin.
Lemoniada dla każdego
Przygotuj domową lemoniadę. Na litr wody mineralnej wyciśnij sok z dwóch cytryn. Opcjonalnie możesz dodać sok z pomarańczy i miętę. Koniecznie dodaj do wody odrobinę cukru. Taki napój wlej do foremek i włóż do nich patyczki, a następnie wstaw do zamrażalnika. Niestety, na te pyszne, domowe lody musisz poczekać kilka godzin! Warto czekać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz