2015/06/01

Gesta zupa z brokułami i żóltym serem

Składniki

1 brokul z lodyga
2-3 srednie ziemniaki, pokrojone na duza kostke
1 duza posiekana cebula
1 czerwona papryka, pokrojona w kostke
1 duzy zabek czosnku, posiekany
2 lyzki masla
1 lyzeczka mielonego cuminu
1 lyzeczka soli
mielony pieprz
2 lyzki maki
3/4 szklanki pol na pol smietanki kremowki i mleka
15 dag startego ostrego sera cheddar
3 szklanki rosolu

                                                                                                                                                                      

Przepis

Odzielic rozyczki brokulowe od lodygi, podzielic je na mniejsze.
Lodyge obrac i drobno posiekac.
W 4 litrowym rondlu rozpuscic maslo i dodac ziemniaki, cebule, papryke, lodyge brokula i czosnek i sauté na srednim ogniu okolo 10 minut az cebula zmieknie. Dodac cumin, sol, pieprz i smazyc jeszcze przez kilka minut. Oproszyc maka, i smazyc nastepne 2-3 minuty. Powoli dodac rosol i gotowac na malym ogniu mieszajac od czasu do czasu, az ziemniaki beda miekkie, okolo 10 minut. Dodac mieszanke mleka i smietany i ser i gotowac, az ser sie rozpusci. Doprawic sola i pieprzem.
W blenderze purée okolo 2 szklanek zupy i wlac z powrotem do garnka, dodac rozyczki brokula i gotowac jeszcze przez chwile, az zmiekna.                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz