Tradycyjna prażucha ziemniaczana
Syte, smaczne, staropolskie … iiii tanie, oraz łatwe… czyli dla każdego coś fajnego
Tradycyjna prażucha ziemniaczana
Ziemniaki,
Mąka pszenna,
Sól.
Ziemniaki obrać, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości – odcedzić do innego garnka, do odcedzonych ziemniaków wlać około 1 szklanki gorącej wody, w której gotowały się ziemniaki, wierzch posypać mąką – około 5 – 6 okopiastych łyżek na 1 kg ziemniaków – poprażyć na wolnym ogniu około 15 – 20 minut, posolić, dokładnie pomiąć.
Sos
Około 20 dag mięsa z szynki,
2 spore cebule, Duża śmietana do zup i sosów,
Sól,
olej
Mięso z szynki pokroić „ na skwarki” obsmażyć na gorącym oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę – dusić do miękkość cebuli, następnie dodać śmietanę smażyć około 10 min na małym ogniu.
Surówka
1 por,
1 marchewka,
Jogurt naturalny,
Majonez,
Pieprz i sól.
Por posiekać, marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, majonez połączyć z jogurtem, następnie połączyć wszystkie składniki doprawić solą i pieprzem.
Można oczywiście odchudzić to danie, wtedy okraszamy prażuchę smażoną cebulką i podajemy z kefirem. Taką prażuchę, można również odgrzewać. Wtedy proponuję zrobić kulki lekko spłaszczyć i obsmażyć na oleju – podawać z sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz