2015/02/18

KNEDLE ZIEMNIACZANE Z KIEŁBASĄ I KAPUSTĄ KISZONĄ



Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą - SKŁADNIKI:

  • 500g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • jajko,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 8 łyżek kaszy manny,
  • 2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej,
  • kminek,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 kg kiszonej kapusty.

Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą - PRZYGOTOWANIE:

Jedną cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę opłukać zimną wodą, odsączyć i posiekać. Dodać podsmażoną cebulkę, szczyptę kminku, podlać 3/4 szklanki wody. Dusić na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić. Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Knedle podawać wraz z ugotowaną kapustą i podsmażoną cebulką.                                                                                                                                                                                                                     SMACZNEGO  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz