- Beta-karotenMarchew jest bogatym źródłem tego silnego przeciwutleniacza, który, poza innymi wieloma zaletami, ma jedną szczególnie istotną zwłaszcza dla kobiet i dzieci – w organizmie zamienia się w witaminę A, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, a dzieciom pomaga rosnąć. Beta-karoten korzystnie działa na wzrok, dlatego jeśli pracujesz przed komputerem, chrup marchew!
- TrawienieMarchew zwiększa produkcję śliny i dostarcza niezbędnych minerałów, witamin i enzymów, które pomagają w trawieniu. Jedząc marchewkę regularnie, można zapobiec wrzodom żołądka i innym zaburzeniom trawiennym.
- BłonnikDzięki obecności dużej ilości błonnika marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.
- Obniżanie poziomu złego cholesteroluZawarta w marchwi celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu, co czyni ją skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi.
- Wzmocnienie organizmuBogactwo mikro- i makroelementów (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor) w marchewce działa wzmacniająco i chroni nasz organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.
- Wpływa na zębyMarchew zabija szkodliwe bakterie w jamie ustnej i pomaga zapobiegać próchnicy.
- Goi ranySurowa lub starta marchewka może być używana, by wspomóc gojenie ran, skaleczeń i stanów zapalnych.
- Składniki odżywczeMarchewka wspomaga oczy, włosy, paznokcie i wiele więcej! Składniki odżywcze zawarte w marchewce mogą poprawić zdrowie oczu, skóry, włosów, paznokci to nie tylko wspomagając detoksykację systemu, ale i budując nowe komórki!
2015/03/01
8 powodów, dla których powinniśmy jest MARCHEWKĘ codziennie!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz