2015/03/27

Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym z porami i rodzynkami

Pyszne, lekkie danie na obiad w cieplejsze dni - na wiosnę, lato i wczesną jesień. Zdrowe - bo dużo w nim porów, trochę mięsa kurczaka i niewielka ilość tłuszczu. Smakuje najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko i dużą porcją zielonej sałaty - stanowiąc wtedy zdrowe i pożywne danie, będące częścią idealnie zbilansowanej diety.

Potrawkę przygotowałem w multicookerze - czyli wielofunkcyjnym urządzeniu. Bo można w nim gotować, dusić, piec, smażyć, gotować na parze oraz piec chleby i robić zdrowy, domowy jogurt.

Mulitcookera docenią wszyscy, którzy mają mało czasu i mogą cały czas stać w kuchni i pilnować przygotowywanych dań - jego budowa oraz programowane funkcje uniemożliwiają bowiem przypalenie lub przegotowanie potraw - ceramiczna misa z nieprzywieralną powłoką oraz jej równomierne ogrzewanie na to nie pozwolą w żadnym przypadku :)

Jeśli chcesz przygotowywać zdrowe posiłki, nie masz dużo czasu i miejsca w kuchni, multicookerbędzie dla Ciebie świetnym rozwiązaniem. To także świetny pomysł na prezent dla osób, które zaczynają samodzielne życie (nowożeńców, studentów, etc.) i chcą sie zdrowo odżywiać - nie muszą bowiem umieć gotować, bo multicooker zrobi to za nich praktycznie sam :)                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Składniki

70 dag piersi kurczaka
2 pory - tylko białe części
1 cebula średniej wielkości
1/3 szklanki rodzynek
2 łyżki oleju
250 ml słodkiej śmietanki (co najmniej 18%)
250 ml bulionu
1/2 łyżki marynowanego pieprzu z zalewy (zielonego lub czerwonego) - ale nie jest konieczny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
natka pietruszki
   

Przepis

  1. Umyte i osuszone mięso pokrój na kostkę o boku około 2 cm.
  2. Pory pokrój na grube plastry (około 1 cm).
  3. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Pieprz z zalewy posiekaj niezbyt drobno.
  4. Do misy multicookera wlej olej. Zamknij pokrywę, ustaw progeam FRY CHICKEN, czas przygotowania 15 minut. Po 5 minutach do misy dodaj kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przy odkrytej pokrywie, mieszając co kilka minut.
  5. Po sygnale dźwiękowym zamknij pokrywę i wciśnij przycisk "Reheat/Cencel. Otwórz pokrywę, włóż do misy pory, cebulę i rodzynki, wlej bulion, wymieszaj. Zamknij pokrywę. Ustaw program STEW - CHICKEN, czas przygotowania 25 minut. Wciśnij przycisk "Start".
  6. Po 20 minutach otwórz pokrywę, dodaj śmietankę i pieprz z zalewy, wymieszaj, zamknij pokrywę i gotuj do końca pracy programu.
  7. Danie podawaj udekorowane natką pietruszki.
  8. Świetnie smakuje z ryżem ugotowanym na sypko i dużą porcją sałaty z pomidorami w sosie winegret.
                                                            SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz