Delikatny, puszysty o silnie zdecydowanym smaku.
Składniki
4 jajka2 czubate łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
kawałek fety - około 10 dag
kilkanaście listów świeżej bazylii
spora szczypta świeżo i grubo zmielonego czarnego pieprzu
2 czubate łyżki masła
Przepis
Jajka myję i wbijam do miski, dodaję śmietanę i mieszam bardzo dokładnie widelcem, starając się jak najwięcej wbić do masy powietrza (można to również zrobić mikserem).Fetą kroję na kawałki o boku 1 cm, dodaję wraz z całymi liśćmi bazylii do masy jajecznej, wsypuję sporo pieprzu i mieszam delikatnie, by kawałki sera się nie porozwalały.
Na patelni rozpuszczam masło, kiedy zaczyna się mocno pienić, wlewam masę i trzymam na średnim ogniu. Smażę 3-4 minuty, podważając brzegi, tak by nie ścięta masa dostawała się pod spód omletu.
Kiedy na środku omletu masa zaczyna przypominać galaretę, znak iż omlet można podawać.
Dla dekoracji posypuję kilkoma dosłownie małymi kawałeczkami pomidorów.
Pysznie smakuje z bagietką.
Dodatkowe informacje
Jeśli lubicie omlet bardziej ścięty, możecie go wstawić po usmażeniu na 2 minuty do piekarnika nagranego do 200 stopni. Ja myślę jednak, że taki smażony z jednej strony jest delikatniejszy i bardziej smaczny. Omlet można wzbogacić innymi ziołami: szczypiorkiem, odrobiną tymianku bądź oregano. SMACZNEGO !!!!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz