2015/03/28

Omlet z mozarellą i pomidorami


       
                                                                                                

Składniki

Ciasto:
2 jajka
2 -3 łyżki mąki
2 - 3 łyżki mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka masła

Dodatki:
125 g sera mozarella, jeżeli jest w jednym kawałku to pokroić w małą kosteczkę
1 pomidor lub więcej (zdjąć skórę z pomidora i pokroić w kostkę, gniazda wyjąć)
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
szczypta pieprzu 
 

Przepis

Dwa jajka roztrzepać mikserem, dodać mąkę, mleko i proszek. 
Rozpuścić masło na patelni, wylać ciasto omletowe i smażyć do wyrośnięcia jakieś 2 - 3 minutki. Przewrócić na druga stronę i wyłożyć na wierzch mozarellę, pomidora oraz zioła. Przykryc na chwilkę, aby mozarellą się troszkę rozpuściła. 
Wyłożyć na talerz i zjeść. 
Smacznego!! 

Konsystencja ciasta powinna być bardziej gęsta niż do naleśników, dlatego podaję 2 - 3 łyżki mleka i mąki. Świeże zioła mozna zastąpić suszonymi. Omlet również jest przepyszny, gdy zrobimy go z owocami, ale wtedy proponuję do ciasta dodać 1 łyżkę cukru waniliowego. SMACZNEGO!                 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz